Linstyper

Olika linstyper – baserat på bärtid

Linser är ett enkelt och smidigt synhjälpmedel som hjälper dig se bra på ett bekvämt sätt. Vi har många olika typer av linser som är anpassade för de flesta synfel oavsett om du är ålderssynt, närsynt, översynt eller astigmatisk. Du kan dessutom smidigt abonnera på dina linser vilket gör att de skickas hem till dig varje månad. Linser ger dig fler möjligheter att röra dig obehindrat och aktivt.

Endagslinser
Linser som endast används en dag kallas endagslinser. Du väljer den typen av lins om du inte vill lägga tid på hantering av linserna, som rengöring. Efter användandet kastar du linsen och tar en ny nästa dag. Risken för irritation i ögonen minskar i och med att du använder nya linser varje dag. Om du inte använder linser dagligen är det dessutom en ekonomisk fördel eftersom du inte behöver köpa nya linser lika ofta.

Veckolinser
Veckolinser kan användas under en till två veckors tid beroende på vad din optiker ordinerat. De är lika månadslinserna på så sätt att de finns i många varianter och styrkor, varför de passar en rad olika synfel. Du rengör linserna med en linsvätska i vilken linserna får ligga över natten. Risken för irritationer är mindre med veckolinser, mycket tack vare den korta bärtiden. Veckolinser finns också i olika material och några varianter går att bäras dygnet runt.

Månadslinser
Månadslinser används en månad för att sedan slängas och ersättas med en ny. De är den vanligaste typen av linser och enkla att sköta. Varje kväll ska linserna rengöras med linsvätska vilket gör att de är rena när de ska stoppas in på morgonen efter igen. Månadslinser finns för de flesta synfel och utbudet är stort så sannolikheten att du hittar en lins som passar är stor. En variant av månadslinser går att använda dygnet runt tack vare att de släpper igenom mer syre. Det är viktigt att använda rätt sorts linsvätska som passar just dina månadslinser.
 

Dygnet-runt-linser
Linser som kan användas upp till 30 dagar i sträck, dygnet runt, kallas för dygnet-runt-linser. De kan användas under så långa perioder tack vare att materialet de är tillverkade i, hydrogelsilikon, släpper igenom upp till 6 gånger så mycket syre som vanliga linser. Eftersom du inte behöver plocka ut linserna på kvällen blir det därför nästan som att inte ha några linser alls, med skillnaden att du ser bättre. För dig som har ovanligt torra ögon och svårt att bära vanliga endags- eller månadslinser kan dygnet-runt-linser vara ett alternativ, men det innebär att linserna används som månadslinser och tas ut varje kväll för rengöring och sätts i varje morgon igen.

Olika linstyper – baserat på slipning

Progressiva linser
När vi blir runt 40 år drabbas vi av en naturlig synförändring som kallas presbyopi, eller i dagligt tal ålderssynthet. Det innebär att du får svårt att fokusera på saker som är nära, samtidigt som din syn på långt håll fortfarande är bra. En lins som korrigerar presbyopi har en speciell slipning så att du ska se bra på olika avstånd och en progressiv lins gör det möjligt samtidigt som du får en bra ögonkomfort. Om du i vanliga fall använder läsglasögon eller progressiva glasögon är progressiva linser ett bra komplement eller alternativ. Progressiva finns oavsett om du behöver endagslinser, veckolinser, månadslinser eller dygnet-runt-linser.
 

Toriska linser
Att ha astigmatism innebär att du har ett brytningsfel som gör att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. För att se bra med astigmatism behöver du toriska linser. Astigmatism är ofta i kombination med när- eller översynthet och gör att synen blir oskarp både på långt håll och nära håll. Många astigmatiker är det utan att veta om det och det är inte förrän vid synundersökningen som det blir bekräftat. Slipningen på en torisk lins är olika på linsen. Astigmatism är vanligt hos både barn och vuxna.

Scroll to Top