Synfel

Närsynthet

Om du ser du oklart på långt avstånd, men klart på nära håll är du närsynt. Närsynthet innebär att ljusstrålarna bryter fel i ögat och fokuseras framför näthinnan, istället för mitt på. Du som är närsynt har minusstyrkor på dina glasögon eller kontaktlinser. Ofta leder närsynthet till huvudvärk då man ofta kisar med ögonen för att själv försöka justera synfelet.

Översynt

Om du ser oklart på nära håll, men klart på långt avstånd är du översynt. Översynthet innebär att ljusstrålarna bryter fel i ögat och fokuseras bakom näthinnan, istället för mitt på. Du som är översynt har plusstyrkor på dina glasögon eller kontaktlinser. Ofta leder översynthet till att man blir trött i ögonen när man läser, texten blir suddig och man kan få huvudvärk.

Astigmatism

Ser du oklart på både nära och långt avstånd har du astigmatism (brytningsfel). Astigmatism är vanligt i samband med att man är närsynt eller översynt. Astigmatism innebär att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. Du kan exempelvis vara normalsynt för vertikala linjer men närsynt för horisontella linjer. Är du astigmatisk har hornhinnan flera krökningar som gör att ljusstrålarna bryter fel i ögat och fokuseras bakom och framför näthinnan, istället för mitt på. Astigmatism beskrivs med axel och cylinder på ditt glasögon eller kontaktlinsrecept. Personer med astigmatism kan uppleva dubbelkonturer och få huvudvärk när man anstränger ögat eller vistas i starkt solljus.

Ålderssynthet

Alla drabbas förr eller senare av ålderssynthet. Det som händer är att linsen i ögat stelnar och blir mindre elastisk. Det blir då svårare att fokusera på nära håll, läsa liten text och att växla fokus mellan olika avstånd. Ålderssynthet uppstår hos de flesta från 45 års ålder.  

Scroll to Top