Terminalglasögon

Arbetar du framför skärm?

Då är det viktigt att du är medveten om hur skärmarbetet påverkar din syn och vad du kan göra för att förebygga eventuella besvär. Idag arbetar många av oss flera timmar om dagen framför datorskärm, vilket kan vara påfrestande för ögonen. Trötthet, ansträngda ögon, huvudvärk och nackbesvär är vanliga åkommor man kan uppleva efter många timmar framför skärm. Speciellt om man inte har glasögon anpassade för bildskärmsarbete. 

Du har rätt till arbetsglasögon/terminalglasögon

Arbetsgivaren är enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS1998:5) skyldig att erbjuda synundersökning samt vid behov glasögon för arbetstagare som arbetar framför skärm mer än en timma om dagen. Arbetsgivaren står för kostnaden för synundersökningen, och skulle undersökningen visa att du behöver glasögon är arbetsgivaren skyldig att bekosta även dessa. Arbetsgivaren skall stå för hela kostnaden av glasen, men kan sätta en maxgräns för hur mycket bågen får kosta. Klicka här för att läsa mer om Arbetsmiljöverkets regler.

Olika typer av arbetsglasögon

Det finns många olika benämningar på arbetsglasögon, bildskärms-glasögon, terminalglasögon, arbetsglasögon. Det som menas är glasögon du behöver för att kunna utföra ditt jobb och som är anpassade efter de förutsättningar du har på ditt jobb. Bildskärms-glasögon skiljer sig en del ifrån privata glasögon genom annorlunda styrka och slipning. Arbetar du framför dator är till exempel skärpan i glasögonen anpassad efter avståndet till skärmen eller slipade som ett rumsprogressivt glas. Beroende på arbete och behov finns många olika lösningar, och din optiker kommer hjälpa dig med vilket glas som är bäst lämpat för dig och dina behov.

Blåljusfilter

Undvik trötta och irriterade ögon genom att välja till blåljusfilter till dina glasögon. Det är en ytbehandling som reducerar det blå ljuset från skärmar, vilket kan vara skadligt för ögonen. Blåljusfilter ökar kontrasten, komforten och fokus samt minimerar ögontröttheten.

Företagsavtal

Många företag har avtal med en optiker dit arbetstagaren kan vända sig för att göra en synundersökning och beställa glasögon. Du kan självklart köpa arbetsglasögon utan avtal också.

Är du intresserad av att veta mer om arbetsglasögon eller avtal så är det bara att du kontaktar oss på Synskärpan.

Scroll to Top